Кафедра
Инженерных дисциплин
 
Краснодонский факультет инженерии и менеджмента
Восточноукраинского национального университета
имени Владимира Даля
Сб, 20.04.2024, 09:49
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Форма входа

Категории раздела
Новости Факультета!!! [141]
Новости нашего региона [484]
Новости науки и техники [1134]
IT- новости [933]
Авто-новости [98]
Сообщения об интересных событиях [414]
Зарубежные новости [203]
Новости материаловедения [74]
Водород [28]
Сведения о влиянии водорода. Водородная энергетика.
Здоровье [126]
Новости образования [48]
Новости университета [43]
Новости Украины [70]
Разное [320]
Триботехника [1]
Компьютерные игры [43]
Программирование [9]
Подготовка к поступлению [162]

Поиск

Главная » 2010 » Май » 18 » Мікрочип допоможе запобігти сліпоті
06:41
Мікрочип допоможе запобігти сліпоті

Мікрочип допоможе запобігти сліпоті

 

У заможних країнах хвороби очей навчилися добре лікувати, в бідніших люди часто сліпнуть через брак своєчасної та кваліфікованої терапії. Вчені в США знайшли, як їм допомогти – вживлений в око мікрочип.

 

Кожні п’ять секунд на планеті сліпне людина. За деякими підрахунками, 2020 року сліпих буде 60 мільйонів. Особливо багато їх у країнах на кшталт Китаю та Індії, де населення швидко зростає.

«Якщо у громаді хтось втрачає зір, це не лише його проблема, а проблема всієї громади»,- каже лікар Тонґ Шенґ з Вашингтонського університету. Уродженка Китаю працює в Інституті глобальної охорони здоров’я. Вона з’ясувала, що хвороби, які ведуть до втрати зору – малярія та туберкульоз – зникнуть зі списку найбільш поширених хвороб у світі.

«Наш інститут проводив дослідження, наскільки ці хвороби становлять навантаження для громади. Коли складаєш список найбільш поширених небезпечних хвороб, з’ясовується, що катаракта була 2002 року на 14 місці. Але 2030 року зі старіючим населенням вона підніметься на 10 місце й обжене туберкульоз і малярію»,- каже Тонґ Шенґ.

Допомога на відстані

Щойно лікар зробила ще одну трансплантацію рогової оболонки ока. Такі операції роблять у світі уже понад 100 років, вони швидкі й нескладні. Але якщо на Заході вони вже стали рутиною для офтальмологів, у країнах, що розвиваються, ситуація складніша. Після трансплантації важливий післяопераційний догляд. Пацієнти з розвиненою хворобою потребують особливої уваги, каже Тонґ Шенґ: «Коли йдеться про тяжку форму захворювання, в бідних країнах це більшість випадів, трансплантація має мало шансів на успіх».

Як тоді допомогти пацієнтам у сільських районах? «Інколи інфекція може призвести до дуже швидкого перебігу хвороби. Пацієнт може втратити зір за 24 години, якщо його відразу не лікувати»,- каже лікар. Ця дилема змусила її шукати доступну для бідних штучну сітківку ока.

«Якось під час подорожі до Монголії у мене виникла ідея з мікрочипом. Коли я проводила тренінг для азіатських лікарів з трансплантації рогової оболонки, я помітила, що чимало пацієнтів приїхали на верблюдах. Вони були бідні, в них не було нормальних туалетів, але в кожного був мобільний телефон. Зрештою, це їхній зв'язок зі світом»,- каже Тонґ Шенґ.

Отже, американський лікар розробила прототип контактної лінзи, нашпигованої мікроелектронікою – у ній був мікрочип для вимірювання кров’яного тиску. Те, що на перший погляд здається науковою фантастикою, насправді є революцією в боротьбі зі сліпотою. Чип завбільшки з наконечник авторучки випробували на очах зайця.

«Увесь механізм потребує дуже небагато енергії. Щоб провести вимірювання, достатньо мобільного телефону. За допомогою лінзи можна вимірювати тиск в очах на відстані. Можна також вбудувати в нього сигнал тривоги, який лунатиме кожного разу, коли пацієнту терміново потрібний лікар»,- розповідає Тонґ Шенґ.

Дорога розробка, дешеве виробництво

Дехто вже називає результати роботи американських вчених проривом. «Розробка цих чипів була дуже дорогою, але у виробництві вони не коштують і 25 центів. Отже, для пацієнтів у країнах, що розвиваються, вони доступні. Треба також зважати, що трансплантація у нас може легко коштувати 9 тисяч доларів. А в бідних країнах люди ледь заробляють два долари на добу»,- продовжує вчений з Вашингтонського університету.

Вона сподівається, що вже незабаром їй вдасться створити штучну сітківку ока за десять доларів.

Автор: Ян Туссінґ / Роман Гончаренко

Редактор: Захар Бутирський


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5571408,00.html

Категория: Здоровье | Просмотров: 573 | Добавил: Professor | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Мы - Далевцы!

Календарь
«  Май 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архив записей

Наши партнёры
  • Кафедра гуманитарных и социально-экономических дисциплин
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0

    Copyright MyCorp © 2024     Created by Alex Kalinin