Кафедра
Инженерных дисциплин
 
Краснодонский факультет инженерии и менеджмента
Восточноукраинского национального университета
имени Владимира Даля
Пт, 19.04.2024, 05:47
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Форма входа

Категории раздела
Новости Факультета!!! [141]
Новости нашего региона [484]
Новости науки и техники [1134]
IT- новости [933]
Авто-новости [98]
Сообщения об интересных событиях [414]
Зарубежные новости [203]
Новости материаловедения [74]
Водород [28]
Сведения о влиянии водорода. Водородная энергетика.
Здоровье [126]
Новости образования [48]
Новости университета [43]
Новости Украины [70]
Разное [320]
Триботехника [1]
Компьютерные игры [43]
Программирование [9]
Подготовка к поступлению [162]

Поиск

Главная » 2009 » Декабрь » 21 » Майбутнє за «зеленими» професіями
20:39
Майбутнє за «зеленими» професіями

Майбутнє за «зеленими» професіями

 

Експерти переконані: «зелена» освіта відкриває шанс для солідної кар’єри. Варто згадати хоча б Україну з її енергоємним виробництвом – роботи непочатий край.

 

З величезним ентузіазмом Моріц Мауц занурився у вивчення фізики. Не менш великим було й розчарування. «Фах мені видався занадто теоретичним», - зізнається студент. Однак юнак не довго нудьгував. До нього дійшла чутка, що в університеті в Тюбінгені відкрили нову програму за спеціальністю «екологічні науки». Морітц кинув вивчати фізику і записався на новий факультет. «У нас багато і математики, і фізики, і біології, і хімії, - захоплено розповідає студент. - З усіх цих сфер можна черпати знання для покращення нашої екології».

Потреба на екофахівців зростає

Звичайно Моріц сподівається, що пізніше така освіта допоможе йому легше знайти роботу. А перспективи справді непогані. За оцінками експертів, до 2020-го року в Німеччині близько півмільйона фахівців працюватиме за спеціальностями, пов'язаними із сонцем, вітром, біомасою або водою. Вже сьогодні кожна десята інженерна посада так чи інакше має відношення до відновлювальних видів енергії.

Альтернативні види енергії відіграють дедалі більшу рольBildunterschrift: Альтернативні види енергії відіграють дедалі більшу роль

«Що стосується довкілля й захисту клімату, то Німеччина поруч зі скандинавськими країнами і Японією належить до однозначних лідерів», - каже Ґергард де Ганн з Берлінського університету. «Це помітно й на пропозиціях вищих навчальних закладів». Де Ганн очолює програму ООН «Освіта заради сталого розвитку» і нещодавно оприлюднив книгу про університетську освіту в сфері екології. Вже зараз у Німеччині студентам пропонується на вибір понад 350 різних програм.

«Зелені» гуманітарії – таке теж буде

Однак є й недоліки. «На жаль, лише чверть курсів носять суміжний характер», - скаржиться де Ганн. На думку науковця, довкіллю мало допоможе, якщо ним займатимуться тільки інженери із фотовольтаїки, або енергетики, метеорологи чи дослідники клімату: «Нам потрібно також з'ясувати, чому взагалі людина схильна забруднювати довкілля». Сюди, наголосив де Ганн, належать й етичні питання про споживацькі звички сучасного суспільства.

На зміну традиційним приходять екологічні технологіїBildunterschrift: На зміну традиційним приходять екологічні технології

Професор переконаний, що й у гуманітарній сфері ще виникатимуть чимало нових спеціальностей і дослідницьких програм, які теж торкатимуться сталого розвитку. В економіці зростає потреба у фахівцях, які б розумілися на питаннях етики й екологічного менеджменту, констатує де Ганн.

«Зелений» імідж – запорука конкурентоздатності

Робиться це звичайно не лише з любові до ближнього й екології. Компанія, яка має зелений або соціальний імідж, є конкурентоздатнішою за інших, вона приваблює інтерес капіталовкладників, які інвестують в екологічні фонди, ділиться своїми спостереженнями де Ганн.

«Зелену» кар'єру можна зробити також в консалтингових фірмах, страхових компаніях, в державних структурах. «Ринок дуже різноманітний», - наголошує професор гідрології Олаф Цірпка з університету міста Тюбінген. За його словами, чимало випускників, які вивчали сталий розвиток, пізніше, завдяки своїй спеціалізації, непогано просунулися кар’єрними сходами і тепер добряче заробляють.

 

Автор: Сабіне Дамашке / Володимир Медяний
Редактор: Наталя Неділько


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4966055,00.html

Категория: Подготовка к поступлению | Просмотров: 572 | Добавил: Professor | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Мы - Далевцы!

Календарь
«  Декабрь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архив записей

Наши партнёры
  • Кафедра гуманитарных и социально-экономических дисциплин
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0

    Copyright MyCorp © 2024     Created by Alex Kalinin