Кафедра
Инженерных дисциплин
 
Краснодонский факультет инженерии и менеджмента
Восточноукраинского национального университета
имени Владимира Даля
Чт, 28.03.2024, 10:45
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Форма входа

Категории раздела
Новости Факультета!!! [141]
Новости нашего региона [484]
Новости науки и техники [1134]
IT- новости [933]
Авто-новости [98]
Сообщения об интересных событиях [414]
Зарубежные новости [203]
Новости материаловедения [74]
Водород [28]
Сведения о влиянии водорода. Водородная энергетика.
Здоровье [126]
Новости образования [48]
Новости университета [43]
Новости Украины [70]
Разное [320]
Триботехника [1]
Компьютерные игры [43]
Программирование [9]
Подготовка к поступлению [162]

Поиск

Главная » 2010 » Март » 5 » Настає ера «розумних авто»
20:47
Настає ера «розумних авто»

Настає ера «розумних авто»

 

Новітні інформаційні технології завойовують автомобільний світ. У цьому можна було переконатися під час міжнародного ярмарку CeBIT у Ганновері.

 

Один із павільйонів виставки, на перший погляд, нагадує радше виставку автомобілів. Легкові й вантажівки, спортивні, сімейні й представницького класу, але усі зі спільною рисою – ці авто «розумніші» за своїх сучасних «братів». «Тут презентовано, по суті, «розумний автомобіль». Приміром, йдеться про те, як машини можуть передавати інформацію одна до одної, аби, скажімо, попередити інших учасників дорожнього руху про небезпеку.

Існують технології, які базуються на новітніх досягненнях IT, це вже вбудовується в автомобілі, частково навіть у рамках серійного виробництва. Вони надають водієві додаткову інформацію, аби вказати йому на те, як можна зробити поїздку більш ощадливою та безпечною», - розповідає керівник Landesinitiative Telematik з Нижньої Саксонії Гінріх Вайс. Йдеться не лише про нові альтернативні двигуни, а й про інформаційні технології, адже автомобіль майбутнього має бути кращим не лише з точки зору ефективності, екологічності та безпеки.

Мережеві авто

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  

Окрім технологій, які вже втілюються в життя, на виставці присутні також і такі, що поки перебувають у зародковому стані. Серед таких, наприклад, так звана «car to car»-комунікація (передача інформації від авто до авто), а також «car to infractructure»-комунікація (обмін інформацію між машиною та іншими об»ктами), пояснює фахівець Інституту комунікаційних технологій Університету Ганновера Генрік Шумахер: «Ми розмірковуємо над тим, як організувати, з одного боку, пряму комунікацію між автомобілями, а з другого, комунікацію між транспортним засобом і елементами інфраструктури. Це означає, що можна на критичних ділянках автошляхів, наприклад, на перехрестях, встановити певні елементи інфраструктури, які будуть передавати інформацію про актуальну ситуацію дорожнього руху, а також зможуть отримуватимуть нову інформацію про транспортну ситуацію від машин».

На всі ці питання Генрік Шумахер шукає відповіді в умовах міста. Це значно складніше, аніж, приміром, у випадку з автобанами, де є лише два протилежних потоки машин, що рухаються з приблизно схожою швидкістю. Це вимагає пошуку нових засобів комунікації в таких умовах, адже звичайний радіозв‘язок не здатен задовольнити нові потреби через численні перешкоди у містах. Тобто майже неможливо, скажімо, щоб машини завдяки радіозв’язку обмінялися інформацією та автоматично звільнили шлях кареті «швидкої допомоги».

«Ми розглядаємо тут технологію, яка вже перебуває у європейському процесі стандартизації. І вже доступні перші її прототипи. Йдеться про технологію WLAN, а точніше про специфічний її різновид, що працює в діапазоні від 5,9 ГГц і завдяки цьому використовує дійсно захищений коридор, який для цього й був зарезервований європейськими регулюючими органами», - каже Шумахер. Тобто йдеться про звичайну технологію бездротового інтернет-зв»язку, але розширену до нового рівня. Ще одна автомобільна технологія майбутнього, про яку йшлося на CeBIT, має дбати про збереження життя водія та пасажирів. Система, яка має назву eCall, і у майбутньому має бути вбудована у всі нові авто у ЄС, має забезпечувати автоматичний виклик служб екстреної допомоги у разі нещасних випадків. Але як саме це працюватиме, поки точно не невідомо.

Утім, у дюссельдорфській компанії ATX уже розробили систему, що передає інформацію до кол-центру, пояснює розробник програмного забезпечення Саша Берг: «Порятунок людського життя, на мою думку, це перша велика перевага сервісу екстреного виклику. Я думаю, що ми вже неодноразово довели, що у цій технології є сенс. Незважаючи на те, що часом траплялися курйозні випадки, але під час серйозних аварій ми справді могли врятувати кожного».

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  

Що занадто, то...

Межа досконалості для подібних систем ще попереду. Перед тим, як очікується, з 2014 року eCall стане обов‘язковою вимогою, фахівцям ще треба знайти відповідь на чимало запитань. Тим часом представники автоіндустрії та ІТ галузі активно працюють над тим, щоб здійснити «інтернетизацію» автомобільного світу, адже після того, як Інтернет завоював офіси, приватні помешкання та став мобільним, залишилося лише освоїти транспорт.

Водночас деякі експерти застерігають і від зайвого захоплення інформаційними технологіями у цій сфері, ставлячи питання руба: а чи справді водієві потрібні додаткові програми та бортовий Інтернет, скажімо, для перевірки електронної пошти, перегляду новин і пошуку в мережі музики, адже все це може відволікати від головного – керування машиною, тобто створювати небезпеку аварій.

 Автор: Рольф Венкель, Данило Білик

Редактор: Наталя Неділько

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5321790,00.html

Категория: Новости науки и техники | Просмотров: 571 | Добавил: Professor | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Мы - Далевцы!

Календарь
«  Март 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архив записей

Наши партнёры
  • Кафедра гуманитарных и социально-экономических дисциплин
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0

    Copyright MyCorp © 2024     Created by Alex Kalinin