Кафедра
Инженерных дисциплин
 
Краснодонский факультет инженерии и менеджмента
Восточноукраинского национального университета
имени Владимира Даля
Пт, 19.04.2024, 07:34
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Форма входа

Категории раздела
Новости Факультета!!! [141]
Новости нашего региона [484]
Новости науки и техники [1134]
IT- новости [933]
Авто-новости [98]
Сообщения об интересных событиях [414]
Зарубежные новости [203]
Новости материаловедения [74]
Водород [28]
Сведения о влиянии водорода. Водородная энергетика.
Здоровье [126]
Новости образования [48]
Новости университета [43]
Новости Украины [70]
Разное [320]
Триботехника [1]
Компьютерные игры [43]
Программирование [9]
Подготовка к поступлению [162]

Поиск

Главная » 2010 » Февраль » 10 » Криза по-іспанськи: новий головний біль ЄС?
20:44
Криза по-іспанськи: новий головний біль ЄС?


Криза по-іспанськи: новий головний біль ЄС?

 

Економічна криза боляче вдарила по Іспанії. Поки уряд запевняє, що ситуація під контролем, окремі експерти пророкують країні «грецький сценарій».

 

Упродовж останніх тижнів у європейських ЗМІ циркулює інформація, що економічна трагедія слідом за Грецією загрожує й іншим європейським країнам, зокрема Іспанії, Ірландії та Португалії. На початку лютого впливове видання Financial Times навіть писало, що криза в Іспанії буде ще глибшою, ніж у Греції.

Напередодні іспанський міністр економіки Елена Салгадо особисто відвідала газету, аби розповісти, що чутки про іспанські проблеми є занадто перебільшеними. За її словами, борги Іспанії належать до найменших у Європі, а іспанська фінансова система є надзвичайно стабільною. Прем'єр-міністр Хосе Луїс Родрігес Сапатеро теж відкидає всі спекуляції. На його думку, ті, хто поширюють негативну інформацію, прагнуть «дестабілізувати євро і саботувати реформи, завдяки яким можна було б ефективніше регулювати фінансові ринки».

Проблеми існують

Іспанія дуже потерпає від глобальної економічної кризи, спочатку в країні обвалився ринок нерухомості, що поклало на лопатки будівельну галузь, потім різко зросло безробіття, але не можна порівнювати цю ситуацію з грецькими реаліями, переконаний Крістіан Дрегер з Німецького інституту економічних досліджень. «До початку кризи Іспанія виконувала всі вимоги до країн єврозони, у той час, як до Греції завжди були питання», - зауважує експерт. Такої ж думки дотримується і головний економіст Європейського Центробанку Юрген Штарк:  «Звичайно, є проблеми в окремих країнах, але на мою думку, вони мають зовсім іншу природу».

Рекордний рівень безробіття

Рівень безробіття в Іспанії нині становить 20%. Кожен третій молодий житель Іспанії не має роботи. Уряд розраховує покращити ситуацію, реформувавши ринок праці. Плани влади підняти пенсійний вік з 65 до 67 років наштовхуються на рішучий протест профспілок. Державний борг за підсумками 2009 року зріс до 11,4% ВВП. Мадрид збирається взяти курс на жорстку економію.

На думку Крістіана Дрегера, поступове одужання іспанської економіки є цілком можливим. Він прогнозує, що наступного року в країні варто очікувати більшої стабільності. Натомість Financial Times піддає критиці дії іспанського уряду,  називаючи антикризові заходи Сапатеро неадекватними і несвоєчасними. Однак не всі з цим погоджуються.

 «Усі країни, в яких нині проблеми,  перекладають провину на євро. А в середині єврозони на окремі країни. Але скажіть, які економічно-політичні рішення іспанського уряду були неправильними? Дефіцит держбюджету Іспанії та її борги є найменшими в Європі», - цитує слова економіста, директора  консалтингового товариства Intermoney Хосе Карлоса Діеса іспанська газета El pais.

Фінансово-економічні проблеми Іспанії, а також Греції, Португалії та Ірландії обговорюватимуть політичні лідери ЄС на консультаціях у четвер у Брюсселі.

Автор: Еван Ромаро-Кастілло / Наталя Неділько

Редактор: Володимир Медяний

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5236232,00.html

Категория: Зарубежные новости | Просмотров: 653 | Добавил: Professor | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Мы - Далевцы!

Календарь
«  Февраль 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Архив записей

Наши партнёры
  • Кафедра гуманитарных и социально-экономических дисциплин
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0

    Copyright MyCorp © 2024     Created by Alex Kalinin