Кафедра
Инженерных дисциплин
 
Краснодонский факультет инженерии и менеджмента
Восточноукраинского национального университета
имени Владимира Даля
Пт, 29.03.2024, 10:11
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Форма входа

Категории раздела
Новости Факультета!!! [141]
Новости нашего региона [484]
Новости науки и техники [1134]
IT- новости [933]
Авто-новости [98]
Сообщения об интересных событиях [414]
Зарубежные новости [203]
Новости материаловедения [74]
Водород [28]
Сведения о влиянии водорода. Водородная энергетика.
Здоровье [126]
Новости образования [48]
Новости университета [43]
Новости Украины [70]
Разное [320]
Триботехника [1]
Компьютерные игры [43]
Программирование [9]
Подготовка к поступлению [162]

Поиск

Главная » 2010 » Март » 7 » Ресурсів однієї планети для глобального суспільства споживання замало
19:44
Ресурсів однієї планети для глобального суспільства споживання замало

Ресурсів однієї планети для глобального суспільства споживання замало

 

Антикризові програми індустріально розвинутих країн ґрунтувалися на тому, щоб стимулювати споживання, тобто купівлю продукції. Але окремі експерти застерігають, що такий підхід може провокувати інші кризи.

 

Населення планети стрімко зростає і, як припускають науковці, колись настане час Х, якщо не вжити заходів вже зараз. Ахім Штайнер – керівник програми ООН з навколишнього середовища (UNEP) - застерігає:

«Ми живемо на планеті, де менше ніж за 200 років нас з півтора мільярда стало шість з половиною. За приблизно 40 років нас стане 9 мільярдів. Ми повинні усвідомити,  що постануть більші проблеми, ніж, скажімо, нестача нафти.  Ми переживатимемо феномен, коли всього стане обмаль.

Антикризові програми індустріальних країн викликають у нього занепокоєння.  Адже  одним з головних засобів боротьби з кризою нині  пропонується споживання і його стимуляція.  Це тоді, коли ще 40 років тому некомерційна організація Римський клуб  у своєму звіті «Межі зростання» пророкувала кінець суспільства споживання. 

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  

Нащадки постануть перед дилемою

«Наші нащадки, наступні покоління будуть змушені шукати нові рішення. Наприклад,  як можна з допомогою меншої кількості сільськогосподарських угідь прогодувати на 50 відсотків більше людей. Обходитися меншою кількістю води, ніж сьогодні.  Вони повинні будуть думати, як обходитися фактично без риби, оскільки запаси риби  знищуються вже зараз. І давайте не забувати, що майбутні покоління муситимуть також  утричі збільшити  обсяги забезпечення електроенергією. Крім того, без викидів СО2. Для цього у нас немає рішень, але ми знаємо, що енергетична система майбутнього повинна бути СО2-нейтральною», - наголошує Чарльз Хопкінс з кафедри екології університету Торонто.

У своєму останньому річному звіті незалежний Worldwatch Institute у Вашингтоні проаналізував  глобальне суспільство споживання. У цьогорічному звіті  про стан світу йдеться про трансформацію культур: від споживання до екологічності. Експерти  вирахували, який стандарт життя був би прийнятним для планети. Коли всі 6,5 мільярдів людей сьогодні жили б за американським стандартом споживання, то потрібно було б мати  чотири з половиною планети, аби забезпечити всіх необхідними ресурсами. Європейці видаються дещо скромнішими. За їхньою моделлю споживання, аби забезпечити потреби всього людства, потрібно було б лише три планети. З новими технологіями справді можна краще розпоряджатися ресурсами, але аби справді діяти екологічно свідомо, потрібно змінювати спосіб мислення,  каже Ахім Штайнер.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  

«Основний принцип - має бути більша ефективність і менше відходів. У природі взагалі не існує відходів. Те, що  організм продукує як відходи,  є  кормом або живленням для інших. Я вірю  у концепцію,  яку в  Японії називають  круговий цикл виробництва, тобто  виготовити, переробити і знову використати. Це не нова ідея, ми маємо тільки зробити її економічно обґрунтованою». 

Сподівання на зелений ренесанс

Такий глобальний підхід став би кінцем суспільства споживання. Утім, до реалізації цих принципів у світовому масштабі ще далеко. «Тепер  ми сподіваємося на зелений ренесанс економічної моделі. Йдеться не лише про те, щоб збільшити ефективність. Оскільки це б означало у підсумку виробництво ще більшої кількості товарів за ще меншу ціну. А в такому разі невідновні  ресурси ще швидше вичерпаються. Якщо не відбудеться ґрунтовних змін у мисленні людства, ми можемо дійти до прірви,- застерігає Чарльз Хопкінс.

Рецепт, що раніше  спрацьовував з півтора чи двома мільярдами людей, вже давно відпрацював своє. Але не лише економіка повинна змінитися, а й  ставлення  кожного до споживання і ресурсів, каже керівник програми з навколишнього середовища ООН Штайнер: «Одне ми вже точно знаємо. Ми не зможемо мирно жити на цій планеті, якщо просто перенесемо  економічні моделі 20 століття у 21-ше»...

Автор: Геллє Єпесен, Наталя Неділько

Редактор:  Захар Бутирський

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5297211,00.html

Категория: Сообщения об интересных событиях | Просмотров: 560 | Добавил: Professor | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Мы - Далевцы!

Календарь
«  Март 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архив записей

Наши партнёры
  • Кафедра гуманитарных и социально-экономических дисциплин
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0

    Copyright MyCorp © 2024     Created by Alex Kalinin