Кафедра
Инженерных дисциплин
 
Краснодонский факультет инженерии и менеджмента
Восточноукраинского национального университета
имени Владимира Даля
Чт, 25.04.2024, 23:25
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Форма входа

Категории раздела
Новости Факультета!!! [141]
Новости нашего региона [484]
Новости науки и техники [1134]
IT- новости [933]
Авто-новости [98]
Сообщения об интересных событиях [414]
Зарубежные новости [203]
Новости материаловедения [74]
Водород [28]
Сведения о влиянии водорода. Водородная энергетика.
Здоровье [126]
Новости образования [48]
Новости университета [43]
Новости Украины [70]
Разное [320]
Триботехника [1]
Компьютерные игры [43]
Программирование [9]
Подготовка к поступлению [162]

Поиск

Главная » 2009 » Апрель » 23 » Геологія, медицина, мікроелектроніка та мистецтво - в Україні з’явився прилад, що може зробити прорив у розвитку цих нау
22:40
Геологія, медицина, мікроелектроніка та мистецтво - в Україні з’явився прилад, що може зробити прорив у розвитку цих нау
Геологія, медицина, мікроелектроніка та мистецтво - в Україні з’явився прилад, що може зробити прорив у розвитку цих нау
 
Геологія, кристалографія, медицина, мікроелектроніка та мистецтво. В Україні з’явився прилад, що може зробити прорив у розвитку цих наук. Він існує досить давно і в багатьох країнах світу, проте українські вчені вдосконалили установку і нині просуваються до того, аби з її допомогою, наприклад, лікувати генетичні хвороби. Апарат визначає у зразку розподілення всіх елементів таблиці Менделєєва. Найголовніші складові приладу - унікальні фокусуючі лінзи - українці виготовляють самі, причому, утричі дешевше, ніж їхні колеги на Заході. На пострадянському просторі Україна перша здобула таку наукову розробку, і це не державна підтримка, а приватна ініціатива.

Цей пристрій називається ядерний мікрозонд. Українські фізики зробили так, що він може розкривати злочини, визначати автентичність творів мистецтва і лікувати генетичні хвороби.

Це найбільша гордість дослідницької лабораторії «Спектр». Нещодавно вона увійшла до складу великої приватної компанії. Керівник установи Сергій Лебідь свого часу побудував такий у Польщі. А вперше ядерний мікрозонд створили британці у 70-ті роки минулого сторіччя на базі радянських розробок. Але точність та чутливість сучасного українського – попереду всієї планети. В нього рекордна роздільна здатність і вкрай компактні розміри. Тут можна дослідити будь-що. Наприклад, як загоюються людські кістки після операції. Вже за кілька місяців пристрій допоможе геологам дізнатися, чи є золото у руді. Стане в нагоді і в мікроелектроніці. Не пошкоджуючи чіпа, визначатиме, чи все з ним до ладу. У лабораторії переконані: незабаром фантастика стане повсякденністю.

Сергій Лебідь, начальник лабораторії «Спектр» , кандидат фізико-математичних наук: "Такая подводная лодка с багажом какого-нибудь лекарства идет по руслу кровеносному и вы за ней там следите, и в нужном месте она пробивает шлюзы - тромбы лечит, и не надо делать хирургическую операцию".

Найголовнішу складову іонного мікрозонду - унікальні фокусуючі лінзи - розробили в цій лабораторії. Коштують вони вдесятеро дешевше ніж, наприклад, у Великобританії. Там теж є схожий прилад і він, зокрема, співпрацює з Лувром.

Олександр Веселов, керівник групи іонного мікрозондування: "Исследовали чайничек времен Елизаветы, и когда взяли пробы с разных точек чайничка, оказалось все замечатльно, кроме ручки, – ручка сделана в современности. После этого пришлось напрягаться ученым – историкам, которые узнали, что в каком-то году чайничек упал и ручка отбилась, а человек, который хотел продать этот чайник музею, сказали, что чайничек будет дороже, если чайничек будет целый".

Українцям цікаво досліджувати тут електроніку та кристали. Може стати в нагоді і дослідникам Чорнобиля. За твердженням деяких науковців, у деяких рослинах є мікрооганізми, здатні переробляти радіацію. Вчені хотіли перевірити, чи справді це так і повезли її зразки до Польщі, але та не дожила – втратила свої властивості. Зовсім скоро це можна буде перевірити у Києві. //Дарка Оліфер, "Факти", ICTV

28.11.2008 20:25
Категория: Новости науки и техники | Просмотров: 815 | Добавил: Professor | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Мы - Далевцы!

Календарь
«  Апрель 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архив записей

Наши партнёры
  • Кафедра гуманитарных и социально-экономических дисциплин
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0

    Copyright MyCorp © 2024     Created by Alex Kalinin