Кафедра
Инженерных дисциплин
 
Краснодонский факультет инженерии и менеджмента
Восточноукраинского национального университета
имени Владимира Даля
Чт, 28.03.2024, 16:45
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Форма входа

Категории раздела
Новости Факультета!!! [141]
Новости нашего региона [484]
Новости науки и техники [1134]
IT- новости [933]
Авто-новости [98]
Сообщения об интересных событиях [414]
Зарубежные новости [203]
Новости материаловедения [74]
Водород [28]
Сведения о влиянии водорода. Водородная энергетика.
Здоровье [126]
Новости образования [48]
Новости университета [43]
Новости Украины [70]
Разное [320]
Триботехника [1]
Компьютерные игры [43]
Программирование [9]
Подготовка к поступлению [162]

Поиск

Главная » 2011 » Май » 28 » Galileo: Запізніла європейська відповідь на GPS готується до старту
17:45
Galileo: Запізніла європейська відповідь на GPS готується до старту

Galileo: Запізніла європейська відповідь на GPS готується до старту

 

Розроблена для армії американська навігаційна система GPS давно працює і на цивільному фронті. Європа розробила власний проект Galileo і готує на жовтень запуск супутників. Але до 100-відсоктвої готовності ще далеко.

 

Із запізненням на кілька років у жовтні 2011-го Європейський Союз планує запуск на орбіту двох перших супутників навігаційної системи Galileo, що має скласти конкуренцію американській GPS (Global Positioning System). Повністю система запрацює, коли на орбіту буде виведено 30 супутників. 

Проект вважається в Євросоюзі справою престижу, але поки що він більше прославився іншими новинами. Galileo регулярно критикують не лише через запізнення, а й через те, що він стає дедалі дорожчим. У часи, коли в єдиній Європі змушені заощаджувати, гроші на космос отримати складно. Комісар ЄС з питань промисловості Антоніо Таяні недавно вперше заговорив про заощадження в проекті Galileo. «Ситуація видається дещо кращою, ніж на початку року, - заявив він у Брюсселі. – Від 3,4 мільярдів євро ще залишається достатньо грошей на купівлю решти супутників».

Запізнення на 10 років

Але на початку року Єврокомісія повідомила, що замість запланованих 3,4 мільярдів проект навігаційної системи Galileo коштуватиме 5,3 мільярда. Якими будуть витрати насправді, тепер не береться прогнозувати ніхто.

Антоніо ТаяніАнтоніо ТаяніОстанні два контракти мають бути підписані наприкінці червня. «Тоді закінчиться тендерна частина, - сказав Таяні. - Galileo вартий грошей, і я покладаюся на співпрацю країн-членів ЄС у пошуках його фінансування».

Перші два супутники мають 20 жовтня вивести на орбіту російські ракети-носії з французького космодрому Куру. Спочатку планувалося, що система мала бути повністю готова 2008 року. Тепер кажуть, що до 2014 року в космосі мають бути 18 супутників. Це надасть використовувати Galileo, хоча й з обмеженнями. Повноцінний старт можливий «найпізніше 2018 року», каже голова Європейського космічного агентства ESA Жан-Жак Дарден. Отже, європейська альтернатива GPS запізнюється на 10 років.

Росія може обігнати Європу

Навігатор з GPSНавігатор з GPSGalileo, як і GPS, має слугувати для точного визначення місцеперебування, але він має бути ще точнішим, ніж американська система. Від цього мають виграти всі види транспорту, а також сільське господарство та будівельна промисловість. Фермери зможуть точно розподіляти добрива на полях, а будівельні інженери – планувати будинки. Також нова система має стати в пригоді поліції, яка зможе краще переслідувати злочинців.

Система працює за допомогою мережі супутників, які надсилають на Землю сигнали про своє розташування та час. Приймальний пристрій, наприклад, навігатор в автомобілі вираховує, як довго рухався сигнал і таким чином встановлюють точне місцеперебування. Чим більше супутників на орбіті, тим точніше результат.

Тим часом свою навігаційну систему супутників ГЛОНАСС розгортає і Росія. Вона теж має проблеми з графіком, але в неї набагато більше супутників, ніж у європейців. Тому не виключено, що російська система запрацює раніше за європейську. У будь-якому разі, через 10 років у світі споживачі зможуть обирати серед щонайменше трьох навігаційних систем.

Роман Гончаренко / dpa / rtr
Редактор: Дмитро Каневський

ГЛОНАСС, Навігатор з GPS,Galileo

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15109044,00.html
Категория: Новости науки и техники | Просмотров: 584 | Добавил: Professor | Теги: Galileo, Навігатор з GPS, ГЛОНАСС | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Мы - Далевцы!

Календарь
«  Май 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архив записей

Наши партнёры
  • Кафедра гуманитарных и социально-экономических дисциплин
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0

    Copyright MyCorp © 2024     Created by Alex Kalinin