Кафедра
Инженерных дисциплин
 
Краснодонский факультет инженерии и менеджмента
Восточноукраинского национального университета
имени Владимира Даля
Пт, 29.03.2024, 09:05
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Форма входа

Категории раздела
Новости Факультета!!! [141]
Новости нашего региона [484]
Новости науки и техники [1134]
IT- новости [933]
Авто-новости [98]
Сообщения об интересных событиях [414]
Зарубежные новости [203]
Новости материаловедения [74]
Водород [28]
Сведения о влиянии водорода. Водородная энергетика.
Здоровье [126]
Новости образования [48]
Новости университета [43]
Новости Украины [70]
Разное [320]
Триботехника [1]
Компьютерные игры [43]
Программирование [9]
Подготовка к поступлению [162]

Поиск

Главная » 2010 » Январь » 2 » Наночастинки: приховані ризики
21:27
Наночастинки: приховані ризики

Наночастинки: приховані ризики

 

Нанотехнології активно використовуються в сучасному світі, але про їхні ризики для здоров'я відомо мало, застерігають експерти.

 

Наночастинки застосовують не лише у косметології та виробництві миючих засобів, а й навіть у харчовій промисловості. «Вплив цих часток на здоров'я досі не визначено. Той, хто хоче захистити себе від ще точно невідомого ризику, має споживати продукти без цих часточок», - радить Ріхард Редиш – представник німецького об'єднання лікарів-терапевтів. Крихітні часточки здатні проникати до організму через дихальні шляхи, шлунково-кишковий тракт і, як підозрюють, через шкіру  в кров, минати плацентарний бар'єр, потрапляти у клітини і навіть у ядро клітини, тобто можуть пошкоджувати клітини і генетичний матеріал.

Натяки на етикетках

Про використання наночастинок виробник поки що не зобов'язаний вказувати на етикетці. Однак  ЄС планує з 2013 року запровадити  перевірку на наночастинки у косметиці. Домішування металевих часточок, наприклад, диоксиду титану, що міститься у численних кремах для засмаги, вказується. Але часто незрозуміло, що йдеться саме про наночастинки», - каже Редиш. За його словами, якщо на миючих засобах  написано «антибактеріальне покриття» або з «нано-сріблом» - це вказує на застосування наночасточок. Експерименти на мишах доводять небезпекуBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Експерименти на мишах доводять небезпеку

Реальна небезпека

«Наукові дослідження доводять, що наночасточки диоксиду титану, які застосовують, наприклад, як антимікробні домішки, пошкоджують печінку, нирки і серцеві м'язи, а також здатні пошкоджувати генетичний матеріал, спричиняючи руйнування дезоксирибонуклеїнової кислоти», - попереджає Редіш.

Кілька місяців тому німецьке федеральне відомство захисту довкілля поширило застереження щодо ризиків використання нанотехнологій у косметичній промисловості та у виробництві одягу. Доти, доки їхній вплив на людину і довкілля залишається недослідженим, варто уникати продуктів, які можуть вивільняти ці дрібні частинки, рекомендує відомство. Потрібно також запровадити  для них обов'язкове маркування, закликають деякі політики та науковці.

Експерименти на тваринах

Експерти послалися на дані експериментів з тваринами, які довели, що деякі наночасточки здатні пошкоджувати ДНК і спричиняти рак легенів. За даними відомства з захисту прав споживачів, наночасточки нині приховуються у текстильній продукції, сонячних кремах, засобах для чищення взуття або фарбах.

Водночас експерти вбачають у нанотехнологій не лише ризики, а й переваги. Наприклад, з допомогою цих технологій можна зменшувати вагу автомобілів і літаків, зменшуючи таким способом обсяги викидів СО2.

Змінюють гени і спричиняють неврологічні розлади

Влітку минулого року агентство dpa також повідомило про результати досліджень японських науковців, які встановили, що часточки диоксиду титану здатні впливати на розвиток мозку плоду. Вони змінюють виробництво білків, коли йдеться про спадкову інформацію.

Насамперед, це стосується генів, видозміни яких відіграють важливу роль у  розвитку неврологічних порушень. Науковці впорскували вагітним самкам мишей розчин з часточками, потім перевіряли діяльність мозку у народжених мишенят і порівнювали з результатами нормальних мишенят. У багатьох піддослідних вони зафіксували численні зміни у сотнях генів, типові для носіїв численних неврологічних порушень. Серед хвороб, пов'язаних з такими змінами, називалися аутизм, епілепсія, хвороба Альцгеймера, хвороба Паркинсона та інші.

«Наші висновки підтверджують побоювання, що  ці спеціальні наноматеріали мають потенціал впливу на людське здоров'я», -процитувало висновки вчених агентство dpa.

Наталя Неділько / Леся Юрченко/ ap / dpa / afp

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5075355,00.html

Категория: Новости науки и техники | Просмотров: 639 | Добавил: Professor | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Мы - Далевцы!

Календарь
«  Январь 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архив записей

Наши партнёры
  • Кафедра гуманитарных и социально-экономических дисциплин
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0

    Copyright MyCorp © 2024     Created by Alex Kalinin