Кафедра
Инженерных дисциплин
 
Краснодонский факультет инженерии и менеджмента
Восточноукраинского национального университета
имени Владимира Даля
Пт, 29.03.2024, 11:32
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Форма входа

Категории раздела
Новости Факультета!!! [141]
Новости нашего региона [484]
Новости науки и техники [1134]
IT- новости [933]
Авто-новости [98]
Сообщения об интересных событиях [414]
Зарубежные новости [203]
Новости материаловедения [74]
Водород [28]
Сведения о влиянии водорода. Водородная энергетика.
Здоровье [126]
Новости образования [48]
Новости университета [43]
Новости Украины [70]
Разное [320]
Триботехника [1]
Компьютерные игры [43]
Программирование [9]
Подготовка к поступлению [162]

Поиск

Главная » 2012 » Май » 29 » ІТ-шникам можна позаздрити: ім "світять" безпрецедентні пільги
18:59
ІТ-шникам можна позаздрити: ім "світять" безпрецедентні пільги

ІТ-шникам можна позаздрити: ім "світять" безпрецедентні пільги

Законопроект №9744 щодо спеціального режиму оподаткування суб’єктів індустрії програмної продукції є гарною демонстрацією підтримки з боку держави пріоритетної галузі економіки. На моє переконання, впровадження таких пільгових умов оподаткування в окремовзятих галузях економікиє більш ефективним способом детінізації доходів, збільшення інвестиційної привабливості країни у порівнянні зі спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності, яка впроваджена виключно в пост радянських країнах.

Елена Макеева, управляющий партнер ООО Аудиторская фирма "Аксенова и партнеры" для UBR.UA

ІТ-індустрія є дуже привабливою галуззю з боку іноземних інвесторів, фаховий потенціал країни кожного року зростає. Ми маємо кращих фахівців ІТ-індустрії, тож повинні мотивувати наших громадян залишатися в Україні та будувати свою силіконову долину.

Основні зміни законопроекту №9744 направлені на детінізацію доходів громадян у вигляді заробітної плати:

  1. Ставка податку на доходи фізичних осіб становить 5% бази оподаткування щодо доходу у формі заробітної плати, інших винагород за трудовими договорами, але не менше суми податку з двократного розміру мінімальної заробітної плати.
  2. Єдиний соціальний внесок знижено до 36,76% від двох мінімальних заробітних плат (804 грн).

Сьогодні більшість ІТ-компаній наймають приватних підприємців – платників єдиного податку, адже для них це є більш ефективною та оптимальною формою співпраці. Податкове навантаження на заробітну плату дуже високе. Враховуючи те, що основною цінністю ІТ-компаній є інтелект її працівників, а заробітна плата фахівців такого рівня достатньо висока, можна легко порахувати, які податки та скільки повинна сплачувати компанія. До того ж собівартість ІТ-послуг складається майже виключно із заробітної плати працівників, зайнятих у проектах. Із таким рівнем собівартості країна може стати непривабливою для інвесторів, оплата праці працівників ІТ-індустрії сьогодні вже дешевше в країнах Азії та пост радянських країнах.

Інші новації законопроекту №9744 є не менш привабливими для ІТ-компанії, адже із новим законом:

  • Основна ставка податку на прибуток складатиме 5%. Це дозволить уникнути подальшої оптимізації цього податку. На мій погляд, ставка 5% є цілком приємною для компаній та буде сприяти прозорості ведення бізнесу в країні.
  • Тимчасово на 10 років (до 1.01.2023 р.) звільняються від оподаткування ПДВ певні операції з постачання послуг в ІТ індустрії, зокрема: виконання програмного забезпечення (ПЗ), комп’ютерне програмування та всі види діяльності з написання, модифікування, тестування і забезпечення технічною підтримкою ПЗ, послуги з консультування з питань інформатизації, діяльність з керування комп’ютерним устаткуванням, створення та впровадження інформаційно-технічних комплексів, систем та мереж, оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов’язана з ними діяльність, включаючи діяльність, пов’язану з базами даних тощо. Ця норма є дуже логічною, адже витратами ІТ компаній на 90% є заробітна плата співробітників. Такі компанії майже не мають податкового кредиту з ПДВ та по-суті виступають податковим агентом з адміністрування ПДВ, фактично з його збору та сплаті в бюджет країни.  Звільнення ІТ-компаній від нарахування та сплати ПДВ попередить та унеможливить фінансові зловживання з цим податком.

 

Можна лише позаздрити ІТ-індустрії, вони дуже скоро отримують безпрецедентні пільги. І на останнє, хочу звернути увагу, що звичайно певні обмеження все ж таки існують. Не всі ІТ-компанії зможуть скористатися цими пільгами, встановлені певні вимоги до таких компаній, а саме, суб’єкт протягом останніх 4 послідовних звітних податкових кварталів повинен сукупно одночасно відповідати таким критеріям:

  1. питома вага доходів суб’єкта від надання чітко визначених цим законопроектом ІТ-послуг, повинна становити не менше 70% всіх доходів;
  2. первісна вартість основних засобів та/або нематеріальних активів повинна перевищувати 50 розмірів мінімальної заробітної плати;
  3. у суб’єкта відсутній податковий борг;
  4. щодо суб’єкта судом не прийнято постанови про визнання боржника банкрутом.

Як на мене, то ці умови є дуже простими. Я передбачаю певні зловживання на цьому ринку. Тому профільні асоціації повинні пильно дбати про те, щоб уникнути зловживань на ринку, як то кажуть, щоб "карета не перетворилася на гарбуза”.

http://ubr.ua/uk/finances/taxes/t-shnikam-mojna-pozazdriti-m-svtiat-bezprecedentn-plgi-139054
Категория: IT- новости | Просмотров: 490 | Добавил: Professor | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Мы - Далевцы!

Календарь
«  Май 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архив записей

Наши партнёры
  • Кафедра гуманитарных и социально-экономических дисциплин
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0

    Copyright MyCorp © 2024     Created by Alex Kalinin