Кафедра
Инженерных дисциплин
 
Краснодонский факультет инженерии и менеджмента
Восточноукраинского национального университета
имени Владимира Даля
Ср, 24.04.2024, 21:08
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Форма входа

Категории раздела
Новости Факультета!!! [141]
Новости нашего региона [484]
Новости науки и техники [1134]
IT- новости [933]
Авто-новости [98]
Сообщения об интересных событиях [414]
Зарубежные новости [203]
Новости материаловедения [74]
Водород [28]
Сведения о влиянии водорода. Водородная энергетика.
Здоровье [126]
Новости образования [48]
Новости университета [43]
Новости Украины [70]
Разное [320]
Триботехника [1]
Компьютерные игры [43]
Программирование [9]
Подготовка к поступлению [162]

Поиск

Главная » 2010 » Декабрь » 1 » Генетики винайшли "елексир безсмертя", що обертає назад процес старіння
05:39
Генетики винайшли "елексир безсмертя", що обертає назад процес старіння

Генетики винайшли "елексир безсмертя", що обертає назад процес старіння


Вченим вдалось не тільки зупинити процес старіння у піддослідних тварин, але й відновити функції та вигляд старіючих органів.

Генно-інженерна активація ферменту, який захищає кінці хромосом, призвела до відновлення нормальної роботи деградованих органів. Серед іншого були досягнуті повернення репродуктивних функцій і нарощування маси мозку піддослідних тварин. Дослідники припускають, що знайдений ефект за низки умов можна поширити на людину.

Спочатку біологи створили генетично змінених мишей, у яких був відсутній фермент теломераза, здатний добудовувати кінці хромосом, що звуться теломерами.

За кілька поколінь теломери в клітинах мишей сильно укоротилися, а самі звірята продемонстрували цілий букет ефектів прискореного старіння: остеопороз, діабет і нейродегенеративні захворювання, погану плодючість, більш ранню, ніж зазвичай, смерть ...

Але вчені запрограмували мишей так, що неактивний фермент міг бути в будь-який момент знову включений шляхом додавання хімікату 4-OHT, що впливає на потрібний ген. Дослідники дозволили мишам досягти дорослого стану, а потім повернули вироблення теломерази. Результат перевірили ще через місяць.

Біологи очікували, що відновлення активності ферменту сповільнить або зупинить старіння, але ефект виявився навіть сильнішим - багато процесів пішли назад. У самців зморщені яєчка відновили форму, і звірята знову взялися генерувати здорову сперму, давати потомство.

Миші також повернули собі "молоді" селезінку, печінку і кишечник, відновили ослаблі нюх, що дозволило їм краще проходити лабіринт. Повернулася до нормальної і тривалість життя гризунів.

При цьому важливо, що тварини не продемонстрували ознак раку. Тим не менше серед біологів однаково залишаються побоювання, що стимуляція теломерази може викликати рак (адже ракові клітини активують цей фермент, тим самим стаючи майже безсмертними).

Депіньо вважає, що такий ризик можна скоротити, включаючи теломеразу на короткий час - дні або тижні. Проте, визнає учений, питання вимагає подальшого опрацювання.

Автори роботи вважають, що "тіломірна" терапія у поєднанні з іншими методами допоможе в лікуванні низки вікових порушень. Але незрозумілим залишається питання: чи може примусова активація теломерази усувати ефекти самого звичайного старіння, а не передчасного, наприклад викликаного генетичними захворюваннями.

Цей момент ще чекає вивчення, тому говорити про появу ліків від старості - передчасно. Однак результат нового досвіду обнадіює: ймовірно, порятунок від старіння слід шукати саме в даному напрямку.

Нагадаємо, в 2009 році Нобелівську премію з медицини присудили саме за пояснення механізму захисту хромосом теломірами (вважається, що "виснаження" цього захисту впливає на старіння клітини, хоча взаємозв'язок тут неоднозначний), і в тому ж році генетики на вибірці з кількох десятків людей показали зв'язок між підвищеною активністю теломерази і довголіттям.


http://tsn.ua/nauka_it/genetiki-vinayshli-eleksir-bezsmertya-scho-obertaye-nazad-proces-starinnya.html


Категория: Здоровье | Просмотров: 539 | Добавил: Professor | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Мы - Далевцы!

Календарь
«  Декабрь 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архив записей

Наши партнёры
  • Кафедра гуманитарных и социально-экономических дисциплин
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0

    Copyright MyCorp © 2024     Created by Alex Kalinin